Tři věci nám mohou Němci závidět

Jak kdysi moudře poznamenal Francois de la Rochefoucauld (na základě svého života evidentně věděl, o čem mluví): Naše závist trvá vždy déle než štěstí těch, jimž závidíme.

Němci jsou v lecčems lepší než mi Češi a v celku je toho poměrně dost co jim můžeme tiše závidět. Přesto jsou pravděpodobně tři podstatné věci, které mohou Němci závidět nám Čechům:

  1. Cenu elektrické energie, včetně té „zelené“ z takzvaných „obnovitelných zdrojů“. Málokdo ví, že německé domácnosti mají hned po Dánsku druhou nejdražší elektrickou energii.
  2. U nás byla „dočasná spojenecká vojska“ pouhých 23 let (1968 - 1991). Němci mají „spojenecká vojska“ od konce války (Pařížské dohody - 1954) na svém území dodnes.
  3. Místo „hodné mámy“ Angely Merkelové“ máme „zlého taťku“ Miloše Zemana. Možná právě proto v centrech pro uprchlíky, jako je vídeňské nádraží Westbahnhof, je na mapě Evropy Česká republika přeškrtnuta a desítky dobrovolníků s úsměvem na rtech, směřují migranty ke svým sousedům do Německa.

Měli bychom si toho vážit a doufat, že nám toto drobné, ale přesto významné štěstí vydrží co nejdéle. Vzhledem k přicházející době je možné, že za dvacet let postavíme Milošovi Zemanovi pomník a kdejací dnešní sluníčkáři u něj budou v budoucnu pokládat květiny a sbírat politické body do voleb…

 

Autor: Karel Jíra | neděle 15.11.2015 18:41 | karma článku: 31,66 | přečteno: 1123x